Friday, February 13, 2009

Change your picture into
Pencil Drawing Effect.



1. "Awak bukalah apa2 gambar dalam Photoshop... jangan gambar tak senonoh k... Siti tak suka tau"... "Harini abang caturist guna gambar Siti sebagai sample... sukanya Siti!"...



2. "Pastu awak tukar gambar Siti jadi b&w... amacam... cute tak Siti"...
Go to Mode>Image>Grayscale.



3. "Duplicate gambar Siti... sekali je tau"...
Go to Layer Panel. Click the blending box and choose Duplicate Layer.



4. "Dah?... adjust sikit gambar Siti k... sikit je tau..."
Go to Image>Adjustments>Invert (Ctrl+I).



5. "Hu... hu... Seram tak tengok gambar Siti... blend je gambar Siti tu"
Go to Layer Panel. Click the blending box and choose Color Dodge.



6. "Siti tak hilang... 'blur'kan sikit nanti nampaklah..."
Go to Filter>Blur>Gaussian Blur.



7. "Taraaa... dah siap... cunkan gambar Siti!"
Adjust the Gaussian Blur radius pixels up to your satisfactions and click OK.



8. "Ooops... jangan lupa save k... buat kenangan..."
Go to Layer Panel and click Flatten Image... and Save the file (JPEG/BMP/GIF/PNG).



9. Done... before & after.
All results are vary due to the selection of pictures. Choose high resolution image for a better result.

Ok Guys... that's it for today.
Have a nice weekend!


P/s: Dialog di atas adalah rekaan penulis sahaja. Tiada kena mengena dengan Siti Nurhaliza.

Berjumpa lagi di lain tutorial... Selamat Mencuba dengan Jayanya!

~ Shairul Abdul Karim

13 comments:

Abid86 said...

cantiknye....

caturist said...

Terima Kasih Abid.

Tutorial yg lain akan menyusul kelak. Tolong promo k.

Melayu Kini said...

yeah! best2! ko memang terel la bro! aku dah try gak yang ni, jadi jadi, Alhamdullilah. Tak saba nak tunggu tutorial baru. cayalah beb!

caturist said...

U all hepi, I lagi hepi...

khairul onggon said...

wow... mmg best... ilmu nih... makasih.. makasih... :)

Shitsurei shimashita said...

ti nak try lah. kalo sketch on board no hal kan?

best!best! nilah caranya kita sebarkan ilmu. org tak dapat kalo x cari.

kallas media said...

hahaha... bukan aku x menyinggah kt sini rul. menyinggah gak tgk keje2 ko ni. mcm ni ar bagus... senang aku nk buat eksperimen. byk kn lg tutorial. nti aku agak2 teringat nk buat pe aku cadangkn tutorial yg seterusnya. pe yg ko ajar dulu tu aku igt lg cuma skrg ni jarang prktis je.
layout baru ko ni cantik ar.. x suram sgt mcm dulu hehehe...

Hope said...

very informative. i have photoshop on my pc tapi i tahu guna basic je. nak lagi tutorial boleh?

thanks.

Shitsurei shimashita said...

saudara Caturist~ jawapan bg angka 4

kaler - MERAH kerna ia warna untung wo! juga menbatu meningkatkan keyakinan diri dan azam tuk berjaya.

kerjaya~
BERCITA2 TINGGI DALAM KERJAYA. jika telah menunjukkan KESETIAAN dan DEDIKASI, maka PUJIAN DAN PENGHARGAAN wajar diberikan. Jika tidak frust lah dan emosional.

sentiasa FOKUS dan sanggup RENTANGI HALANGAN utk mencapai matlamat. tp leh jadi agak KEJAM juga jika ada penghalangnya.

sesuai bekerja SEKTOR SWASTA BERSKALA KECIL dimana senang dapat PERHATIAN atas kerja keras kita. mudah BERKERJASAMA dgn orang lain dalam mencapai objektif yg menguntungkan syarikat dan pekerja.

JIKA JADI BOSS
adil dan bertimbangrasa
sentiasa mengenal pasti kelemahan diri utk diperbaiki.
insyallah berjaya jika menjalankan perniagaan sendiri.
sentiasa fokus dan dapat menjangka tahap keupayaan perniagaan/matlmat

kurang lebih jawapan dari saya hanya kemaafan yg dipinta.

caturist said...

Wow!... tq bro.

Pasni aku tukar format blog jadi merah... aku suka merah... he! he!

Shitsurei shimashita said...

me too! :)

whose said...

caturist....ak igat nak gne gambar ko jadi ak pnyer 1st gmbr u drawg effect...jgn marah..wawawa..

Cikgu Diana said...

En Caturist... Thanks sebab sudi bersusah payah buat tutorial ni.. Harap dapat perbanyakkan lagi.. :) Terima kasih atas perkongsian ilmu....


~~Tak sabar nak tunggu tutorial seterusnya... :D